Éléskamra vegán kovász
Derecskeiné Horváth Zsuzsa szuper receptje :)
Fermentált gyümölcs víz készítése a kovászhoz:
Hozzávalók:
1 darab érett alma vagy 1 darab érett banán
tiszta víz, vagy szénsav mentes palackos víz,
két darab csírátlanított befőttes üveg lapkával.
Almával és banánnal is működik. Amelyik szimpatikus, azzal próbáld.
A megmosott, kicsumázott almát, vagy a meghámozott banánt vágd apró darabokra, öntsd fel vízzel, zárd le.
3-4 napig is eltarthat míg elkészül a gyümölcsélesztő. Függ a gyümölcstől és a hőmérséklettől is.
Napjában 2-szer, 3-szor felráztam majd amikor már pezsegni kezdett, kiengedtem a képződő gázokat és szorosan vissza zártam.
Akkor kész, ha kinyitom az üveget és akkor is pezseg a gyümölcsön lévő folyadék és enyh3n opálos a színe. ( Kicsit cefrés szaga van.)
Anyasüti kovász készítése:
Csírátlanított üvegben, 100 g gyümölcsélesztőt (gyümölcs nélkül) össze kevertem 70 g Éléskamra vegán palacsinta és keksz lisztkeverékkel, szorosan lezártam.
Hozzávalók:
1 darab érett alma vagy 1 darab érett banán
tiszta víz, vagy szénsav mentes palackos víz,
két darab csírátlanított befőttes üveg lapkával.
Almával és banánnal is működik. Amelyik szimpatikus, azzal próbáld.
A megmosott, kicsumázott almát, vagy a meghámozott banánt vágd apró darabokra, öntsd fel vízzel, zárd le.
3-4 napig is eltarthat míg elkészül a gyümölcsélesztő. Függ a gyümölcstől és a hőmérséklettől is.
Napjában 2-szer, 3-szor felráztam majd amikor már pezsegni kezdett, kiengedtem a képződő gázokat és szorosan vissza zártam.
Akkor kész, ha kinyitom az üveget és akkor is pezseg a gyümölcsön lévő folyadék és enyh3n opálos a színe. ( Kicsit cefrés szaga van.)
Anyasüti kovász készítése:
Csírátlanított üvegben, 100 g gyümölcsélesztőt (gyümölcs nélkül) össze kevertem 70 g Éléskamra vegán palacsinta és keksz lisztkeverékkel, szorosan lezártam.
Befőttes gumival megjelöltem a a szintet, hogy követni tudjam a növekedést.
12 óra elteltével "megetettem" 100 g forralt, hűtött vízzel és 70 g lisztkeverékkel. Alaposan összekevertem, lezártam, és ismét megjelöltem a szintet.
Egyszer-egyszer nyissuk meg az üveget így kiengedve a gázokat beengedjük a hasznos baktériumokat is.
Inentől figyelni kell a folyamatot.
Látni, hogy mikor lesz nagyon aktív a kovász, (a duplájára nől), és amint kezd vissza esni, ismét meg kell etetni az előbb leírtak szerint.
Néha nyissuk meg az üveget!
Majd mikor aktív, hozzá lehet gyúrni a tésztához.
Ha nem szeretnéd használni, akkor szorosan lezárva hűtőben tárold, és hetente egyszer etesd meg!
Ha használni szeretnéd, vedd ki (este) az üvegből a felét, etesd meg, majd lezárva hagyd szobahőmérsékleten. Reggel használhatod.
Éléskamra vegán palacsinta és keksz lisztkeverék megvásárolható közvetlenül a gyártótól:
http://glutenmenteslisztek.hu/Eleskamra-vegan-palacsinta-keksz-lisztkeverek-glutenmentes
Válogass további termékeink közül is: